OH-SIM blogi Rotating Header Image

Simulaattori ja VFR

Jotta VFR-lentämisestä saa kaiken irti, kannattaa paneutua hieman asiaan ja hankkia tarvittavat kartat ja suunnitella lentonsa hyvin. Jotta VFR-suunnistaminen onnistuu, on välttämätöntä asentaa maisematiedostot simulaattoriin. Tältä sivulta löydät ohjeet, kuinka virität simusi VFR-kuntoon!

Kartat ja OFP

VFR-lentosuunnistuskartta on paras valinta VFR-lentämiseen ja sellaisen voit joko ostaa uutena lentoasemien briefingistä tai seurata jos jollain olisi lahjoittaa vanhaksimennyttä karttaa sinulle. Tietoa kartasta ja ostomahdollisuuksista: https://ais.fi/anc_fi

Mikäli et aio käyttää VFR-lentosuunnistuskarttaa, niin simulaattorikäytössä esimerkiksi GT-kartta soveltuu aivan hyvin lentosuunnistukseen. Vaikka kartasta puuttuvatkin ilmatilarajat ja -luokat, niin ne näkyvät simulaattorin GPS:ssä.

Lentoasemien kartat ovat Finavian eAIP-palvelussa PDF-muodossa. Kartoista kannattaa tulostaa ainakin ADC, VAC sekä LDG -kartat. Kartat löytyvät tästä linkistä:https://ais.fi/ais/eaip/fi/ kohdasta “AD 2 Lentopaikat”.

Korpikenttien kartat löytyvät Finavian VFR-sivustolta, jossa on muutakin hyödyllistä tietoa VFR-lentäjile. VFR-sivusto löytyy osoitteesta: https://ais.fi/ais/vfr/ ja kartat kohdasta “Lentopaikat”

Operational Flight Plan eli OFP on kätevä lennonsuunnittelulomake, jonka täytettyä reitti on helppo lentää OFP:n avulla. Tärkeimmät tiedot OFP:hen ovat reittipisteiden nimet, etäisyydet ja ohjaussuunnat, mutta OFP:hen voit laskea myös tuulikorjauskulmat ja maanopeudet.

  • Suomen Ilmailuliiton (SIL) OFP-pohjan (PDF) saat tästä linkistä.
  • Espoon Moottorilentäjien sivuilla on hieno excel-OFP, joka laskee mm. tuulikorjaukset automaattisesti

VFR-Portit simulaattorin GPS:ään

VFR-suunnistuksen tukena voi käyttää simulaattorin GPS-laitetta ja asentamalla siihen Suomen kaikki VFR-portit varmistat sijaintisi VFR-portin suhteen. Toimii sekä FS2004 että FSX.

Maisemalisäosat

Jotta Suomi todella näyttäisi Suomelta lentosimulaattorissa, tulee siihen asentaa uusimmat maisemapaketit, eli sceneryt. Tällä hetkellä suurin osa sceneryistä on vain FS2004-simulaattoriversiolle, mutta ainakin photosceneryt toimivat myös uusimmassa FSX:ssä. sceneryitä:

Huom! Kaikki maisemat löytyvät FS Nordicin tiedostokirjastosta!

Flight Simulator X

  • Finland X

Finland X on tärkein simulaattoriin asennettava maisemalisäosa, sillä se muokkaa Suomen maaston, tiet, järvet, sähkölinjat jne vastaamaan oikeaa karttapohjaa ja näinollen mahdollistaa suunnistamisen esimerkiksi GT-autokartasta lukien.

Finland X:n lisäksi simulaattoriin kannattaa asentaa tarjolla olevat photosceneryt. Ne toimivat myös FSX-versiossa, vaikka ne ovatkin tehty FS2004:lle.

Flight Simulator 2004

Perussceneryt VFR-lentämiseen:

  • Finnterrain (FS2004)
  • Finnclass (FS2004)
  • FinnObjects (FS2004)
  • FISD Library (FS2004)
  • FinnMesh (FS2004, FSX)
  • Kaikki photosceneryt (FS2004, FSX)