OH-SIM blogi Rotating Header Image

Uudet monitorit, osa 1

Keskiviikon kerhopäivästä tuli säätöpäivä, sillä tarkoituksenamme oli kalibroida simulaattoriin tulevat uudet monitorit. Apuna tässä oli Spyder-kalibrointihärveli, mutta simulaattorin epätavallisen näyttökonfiguroinnin johdosta hommaan meni muutama tunti aikaa ja kellon näyttäessä 23:00 olimme saaneet vasta yhden monitorin kalibroitua. Siispä laitoimme simuun kahden päivän huoltovarauksen ja jätimme sekä simun PC:n että uudet näytöt kerhohuoneelle odottamaan perjantaina, jolloin on tarkoitus kalibroida loput näytöt ja vaihtaa uudet näytöt vanhojen tilalle. Kuulostaa helpolta, mutta käytännössä se ei olekaan kovin helppo nakki.

Ennen vanhojen näyttöjen poisottamista tulee peilien ylätaso puhdistaa todella huolellisesti, jotta peilien sisään ei pääse mitään roskia tai pölyä. Tämän jälkeen täytyy suhteellisen painava ja hankalasti nostettava monitori siirtää syrjään ja nostaa uusi tilalle. Uuden näytön kohdistamista varten täytyy yhden henkilön varmistaa peilin läpi, että kuvapinta-ala osuu tarkasti kohdalleen. Tämän lisäksi ongelmia saattaa aiheuttaa uusien näyttöjen hallintapaneeli, jonka kytkimet ovat meille huonossa paikassa, näytön alareunassa karmin tasalla. Koko näytön painon levätessä reunojen päällä näytön kytkimet eivät saa ottaa virhepainalluksia. Kehittelimme jo ratkaisuksi tuolien jaloista tuttuja huopatassuja, jotka nostavat näytön reunaa noin millin. Perjantaina selviää, toimiiko se.

Kun kaikki kolme monitoria ovat paikallaan, on totuuden hetki. Monitoreiden ollessa paikallaan on niiden jatkosäätäminen todella hankalaa, miltei mahdotonta. Ainoat lisäsäädöt ovat näytönohjaimen ajureiden kautta, mutta silloinkin esimerkiksi kontrastia säädettäessä säätyy kaikkien monitorien kuva yhtä paljon Matrox Tripleheadin jakaessa kuvan monitoreille. Kollimaatiopeili himmentää monitorien kuvaa, joten pienet hienosäädöt kirkkauden ja kontrastin osalta ovat välttämättömiä.

Jos kaikki menee hyvin, saamme uudet monitorit paikoilleen perjantaina ja simulaattorin taas käyttöön. Monitorien vaihdossa tarvitaan apukäsiä, joten jos pääset perjantai-iltapäivänä kerholle, arvostamme apukäsiä 🙂

Leave a Reply