OH-SIM blogi Rotating Header Image

Mitä jos? Simun varmuuskopiot

Tähän mennessä simulaattorin rakentamiseen on käytetty muutamia tuhansia työtunteja useiden kerholaisten voimin. Työtunteja on käytetty niin simulaattoriraudan rakentamiseen kuin ohjelmistopuolen säätämiseen. Kummallakin osa-alueella on saatu aikaan hyvinkin innovatiivisia ratkaisuja simulaattorin toteuttamiseksi. Simulaattorille on matkan varrella tullut myös takapakkeja, lähinnä tietokonepuolen vikaantumisia ja tiedonkatoamisia. Sama uhka vaanii myös rautapuolella. Jos nyt vaikkapa sähkötrimmi päästäisi toimintasavut ulos, pitäisi ennen korjausta yrittää muistella, että kuinkas se nyt olikaan kytketty. Edellä mainittujen ongelmien välttämiseksi olemme aloittaneet simulaattorin teknisen dokumentoinnin ja säännöllisen varmuuskopioiden ottamisen.

Dokumentoimme simulaattoria päivittämällä jatkuvasti sekä huoltopäiväkirjaa että teknistä manuaalia:

– Huoltopäiväkirjaan merkitään simulaattorissa esiintyneet viat ja niiden korjausmenetelmät. Uusien vikojen ilmetessä kannattaa aina tarkistaa, onko sama vika ollut aiemminkin ja kuinka se on saatu korjattua.

– Manuaali kertoo simulaattorin “sielunelämästä” kuvin, kaavioin ja tekstein. Esimerkiksi visuaalijärjestelmästä on olemassa kytkentäkaavio sekä kirjalliset ohjeet millä asetuksilla kolmen päänäytön ja GPS:n yhdistelmä toimii. Opaskirjan avulla säästää paljon aikaa, sitten jos ja kun jotain menee vikaan. Viime keväänä havaitsimme, että GPS-näyttö ei toimi kaikilla näytönohjaimen ajuriversioilla. Oikean ajuriversion ja uusien asetusten löytämiseen meni aikaa noin viikko 🙂 Jatkossa asian voi tarkistaa manuaalista.

Varmuuskopioita otamme sekä tiedostotasolla että levyimageina. Jonkun asennusohjelman sotkiessa simulaattorin asetustiedostot on helppo palauttaa aiempi versio ja välttää usean tunnin säätäminen GPS:n näppäinkomentojen takaisinasettamiseen. Sama koskee esimerkiksi mittariston kalibrointeja ja FSBUS:n sekä IOCardsin config-tiedostoja. Kaikki tiedotojen varmuuskopiot menevät suoraan FTP-serverille, joka on myöskin varmuuskopioitu. Isompien hasardien ja levyrikkojen takia otamme levyimagen simulaattorikoneen kovalevystä noin kerran kuukaudessa. Levyimagen palauttaminen tarkoittaa kymmenien työtuntien säästämistä, sillä simulaattorikoneen ohjelmistojen uudelleenasentaminen ja asetuksen muokkaaminen on miltei loputon suo.

Mainituista varotoimenpiteistä huolimatta toivomme tietenkin, ettei mitään ongelmia ilmene 🙂

Leave a Reply