OH-SIM blogi Rotating Header Image

Osa 1: Toiminta maassa

Tervetuloa oppaamme ensimmäiseen osaan. Tässä osassa käsittelemme maassa liikkumista, ensin lähtevän sitten saapuvan liikenteen näkökulmasta. Malmin risteävistä kiitoteistä joudut lähes aina ylittämään kiitotien 09/27 sillä suurimman osan ajasta Malmilla pyritään käyttämään kiitotietä 18 sillä tämä on meluhaittojen ja yleensä tuulienkin puolesta paras kiitotie.

Mikäli tuuli kääntyy ratkaisevasti otetaan käyttöön kiitotie 27, harvemmin kiitotie 09, mutta tätäkin käytetään mikäli tuuliolosuhteet niin vaativat. Yleisin rullausselvitys vie sinut täten siis odotuspaikalle B kiitotie 18.

Kaikissa esimerkkiselvityksissä ja lennoissa oletamme, että olet lähettänyt plaanin IVAPin kautta etkä tee radiolla niin sanottua AFIL-plaania.

Seuraavassa esimerkki radiofraselogiasta rullauksen jaksolla toimiessa ja sen jälkeen olen kirjoittanut perusteelliset ohjeet miten löydät jokaisen kiitotien odotuspaikalle.

Kuva Tuomas Kuosmanen

“Malmin rullaus, hyvää huomenta Oscar Hotel Charlie Oscar X-ray.”

LJ: “Oscar Oscar X-ray, huomenet, jatka”

“VFR lento plaanin mukaan Turkuun, tiedotus Delta, QNH 1004, pyydän rullausohjeita, Oscar Oscar X-ray”

LJ: “Oscar Oscar X-ray, rullaa odotukseen bravo 18, ylitä kiitotie 09, jätä lähialue nokan kautta 1000 jalkaa tai alle vfr.”

“Rullataan odotukseen Bravo 18, ylitetään kiitotie 09, jätetään lähialue nokan kautta 1000 jalkaa tai alle vfr, Oscar Oscar X-ray”

LJ: “Rullaus”

Tämän jälkeen pysy rullauksen taajuudella siihen asti kunnes saavut kiitotien odotuspaikalle. Tähän taajuuden vaihtoon ei tarvita lennonjohdolta selvitystä vaan se tehdään itse automaattisesti.

Kuten selvitystä lukemalla selviää, meidän on ylitettävä kiitotie 09/27 päästäksemme odotukseen 18. Suosittelen ottamaan rullauskartan esille. Rullausreitti pääasematasolta odotuspaikalle on lähes poikkeuksetta seuraava: Rullaustie Golf, ylitetään kiitotie 09, rullaustie Echo, rullaustie Tango ja odotuspaikka Bravo.

Mikäli kiitotie 36 on käytössä voit pääasematasolta rullata selvityksen saatuasi odotukseen Kilo tai Juliet, tämä riippuu kumminkin sinulle annetusta selvityksestä.

Mikäli kiitotie 27 on käytössä, rullaa selvityksen saatuasi pääasematasolta suoraan odotukseen Foxtrot.

Jos kiitotie 09 käytössä rullaa selvityksen saatuasi Julietista kiitotien 36 yli ja rullaustietä Alpha ja pysähdy odotukseen Alpha.

Saapuva liikenne: Laskun jälkeen torni antaa rullausohjeet, älä siis vaihda rullauksen jaksolle!

Ja vielä viimeiseksi pieni pätkä punaista lankaa joka koskee niin lähtevää kuin saapuvaakin liikennettä:

  • Älä ylitä ainuttakaan kiitotietä ellei sinulla ole siihen lennonjohdon selvitystä.
  • Kirjoita kaikki selvitykset ylös, saattaa aluksi lisätä työnmäärää lentäessä, mutta maksaa itsensä vielä takaisn.
  • Älä hyväksy selvitystä mitä et osaa noudattaa, ymmärrrä tai pysty noudattamaan, kysy lennonjohdolta tälläisessa tilanteessa erilaista selvitystä tai apua.
  • Lue selvitykset huolella takaisin.

Osa 2: Malmilta lähtevä VFR-liikenne