OH-SIM blogi Rotating Header Image

Opas IVAO-verkkoon

IVAO on maailmanlaajuinen virtuaali-ilmailijoiden verkko, jossa on tuhansia lentoja ja satoja lennonjohtajia päivittäin. Jokainen lentäjä yhdistää simulaattorinsa IVAO-verkkoon ja koneet näkevät toisensa verkossa. Lennonjohtajat liittyvät samaan verkkoon tutkaohjelmallaan ja johtavat liikennettä. IVAO-FI on Suomen alajaosto ja sen tehtävä on mm. kouluttaa verkkolentäjiä ja lennonjohtajia Suomeen. Lisätietoja IVAO-FI:n kotisivuilta http://ivao.fi

IVAO-FI:llä on myös oma keskustelualue FS Nordicin foorumissa sekä IRC-kanava (#ivao.fi @ IRCNet), josta saat apua ja neuvoja verkkolentämiseen.

Lentäjille tarkoitettu IVAP-ohjelma muodostaa simulaattorille yhteyden IVAO-verkkoon ja TeamSpeak-ohjelmaa muodostaa puheyhteyden lentäjien ja lennonjohtajien välille.

IVAO-verkon ohjelmat ja niiden käyttöoppaat voit ladata seuraavasta linkistä:http://www.ivao.fi/flying/ohjelmat/

Huomionarvoisia kohtia:

  • Varmista että koneesi on asematasolla eikä kiitotiellä ennen kuin yhdistät IVAO-verkkoon.
  • Yhdistäessäsi IVAO-verkkoon, älä laita kutsutunnukseen väliviivaa, vaan kirjoita se yhteen. Esimerkiksi OHSIM.
  • Varmista TeamSpeakin asetuksista Push-to-talk -mode.
  • Lähetä lentosuunnitelma (ks. ohjeet täytöstä)
  • Kun rullaat kiitotielle niin muista laittaa koneen transponderi päälle ja kun vapautat kiitotien niin kytke transponderi pois päältä, joko IVAP:sta tai suoraan koneesta. Mikäli unohdat asian niin lennonjohtaja huomauttaa sinua esimerkiksi sanomalla “Squawk mode Charlie please”, “Koodaa Charlie”, “Laittaisitko Transponderin päälle kiitos”
  • Suomessa VFR-liikenteen Squawk-koodi on 2000 ellei lennonjohtaja erikseen toisin määrää
  • Saat IVAP:ssa yhteyden toiseen lentäjään tai lennjohtajaan kirjoittamalla tekstikenttään .chat FIN428 eli pistechat ja kutsutunnus. Näin aukeaa uusi keskusteluikkuna jonka näette vain te kaksi.
  • Muista toimia rauhassa. Kyseessä on ainoastaan simulaattori ja tapahtuma on suunnattu uusille VFR-lentäjille. Virheitä saa tehdä ja aina voi kysyä lennonjohtajalta.