OH-SIM blogi Rotating Header Image

Kerhokeskiviikon huoltoraportti

02122009

Eilen keskiviikkona (2.12.) simutiimi oli jo henkisesti valmiina ottamaan ruuvimeisselin käteen ja irroittamaan sekä huoltamaan korkeusmittarin. Mittari irtosikin melko ripeästi, jonka jälkeen se toimitettiin kerhohuoneen pöydälle elvytystoimenpiteitä varten. Ongelmanahan on ollut sekä viisarien epäsynkronisuus että paineasetuksen väärä toiminta. Ketterästi avasimme korkeusmittarin teipit (Simkitsin ohjeen mukaan mittari pitäisi liimata kasaan, mutta se estää myöhemmät huoltotoimenpiteet varsin tehokkaasti. Mittari teipataan tunnetusti vankkaa tekoa olevalla ilmastointiteipillä) ja otimme muutaman hammasrattaan pois tieltä. Olimme aiemmin tänä vuonna tilanneet varaosia, joista nyt vaihdoimme korkeusmittariin sekä uuden autozero -tunnistimen, että hammasrattaan, jota em. tunnistin lukee (ks. kuva alla).

Korkeusmittarin räjäytyskuva

Korkeusmittarin räjäytyskuva

Korkeusmittarin huolto oli melko suoraviivainen toimenpide ja hoitui suht nopeasti. Kasasimme mittarin jälleen ja asetimme viisarit takaisin paikalleen, mutta jätimme niille entistä enemmän tilaa liikkua. Aiempi epäsynkronisuusongelma johtui nimittäin siitä, että satojen jalkojen viisari puristui mittarin lasia vasten ja kitkavoiman aiheuttamana “jäi jälkeen” servon vauhdista.

Korkeusmittarin takaisinpulttaaminen olikin melkoinen savotta, sillä oikean C150:n rungon tuoma ahtauden autenttisuus hankaloittaa mittarin asentamista huomattavasti. Ainut tie paneelin taakse on simulaattorin jalkatilan kautta ja mittareiden sekä lukuisten johtojen tuoma ahtaus tuo mukavia lisähaasteita mittarin asentamiseen. Korkeusmittari löysi kuitenkin paikkansa ja kalibroinnin myötä varmistuimme siitä, että sekä korkeusmittarin viisarit että paineasetus toimii kuten pitääkin.

02122009(005)

Ja kun kerran vauhtiin oltiin päästy, niin samaan syssyyn irtosikin jo keinohorisontti, josta on ollut rikki lentokoneen indikaattori ja lamppu. Viimeksi mainittu oli rikkoutunut ihan luonnollisen kuluman seurauksena, kun taas ensin mainittu oli selkeästi vaurioitunut brutaalisen voimankäytön seurauksena. Lentäjät huom: käsitelkää OH-SIM mittareita varoen, ne eivät ole ihan yhtä kestäviä kuin oikean koneen vastaavat.

Simkits attitude indicator

Kuvassa näkyy lentokoneindikaattorin korkeusasetuksen varsin nerokas tekninen ratkaisu. Kaikki osat ovat todellakin muovia, joten kyseinen osa on varsin herkkä menemään rikki. Aiemmin olimme jo vaihtaneet osassa O näkyvän muovisen tapin metalliseen ja eilisen huollossa väänsimme osassa M näkyvän hahlon takaisin oikean muotoiseksi.

Vaihdettuamme uuden lampun paikalleen oli jäljellä vain keinohorisontin asennus ja testilento, joka suuntautui kml-tallenteen mukaan Tallinnaan 🙂

OH-SIM:n korkeusmittari ja keinohorisontti on siis korjattu! Ei muuta kuin lentämään..

Leave a Reply